Wednesday, November 28, 2012

Sirály!

Ez a mai szerzeményem: egy Sirály motor. Ez is magyar, 175 ccm, vízhűtéses és idővel ez is megszépül majd.

A Gamma Művek készítette valamikor az 50-es, 60-as években (talán 1955 és 60 között). Majd ha lesz több info, akkor felrakom.

Tuesday, November 20, 2012

Az isteni szikra.....

Tegnap este hívott Zsolt, hogy van szikra! Hip-hip hurrá! Ezek szerint nem volt felesleges megvenni a régi-új megszakítót. A tekercs az jó volt, szóval azt nem is piszkálta. Viszont a motor még mindig nem megy, mert most a benzin nem jut keresztül a karburátoron. Szóval most azt szedi szét Zsolt és tisztítja meg egy kicsit. Viszont jó hír, hogy minden ok a porlasztóval, csak tisztítani kell.

Monday, November 19, 2012

Buday 175 katalógus

Egy kis történelem. Ezt a Buday katalógust Csehországból szereztem egy antikváriumból.

Akit érdekel nagyobb felbontású kép és egy PDF file, akkor itt letölthető: Buday katalógus

Saturday, November 17, 2012

Szigetszentmiklósi Veteránvásár: 2012. november 17. szombat

Életemben először meglátogattam egy veteránbörzét, mert ugy a kényszer nagyúr és kellett egy megszakító. És igen, igen, igen......megvan! Itt van ni:

Egész jó állapotban van egyébként Zsolt szerint. Remélem most mér lesz szikra motorban és akkor talán el is indul.
A vásáron sikerült egy Buda motorházat is fényképezni, amin rajta van a Győri Szerszámgépgyár matricája. Ebből ha minden igaz Sony barátom fog egy reprodukcót készíteni.


Friday, November 16, 2012

A felújítási taktika

Zsolttal megbeszéltük, hogy először megpróbáljuk beindítani a motort és ha sikerül, akkor szétszedjük darabjaira, megtisztítunk mindent rajta, kicseréljük a tömítéseket, újrafestjük, összerakjuk és kipróbáljuk.

Sikerólt egy motortartó állványt szerezni, amire feltettük és leszedtük megnézni, hogy mi újság a gyújtással. Sajnos már itt voltak hiányosságok: a gyújtás megszakító nem volt jó, szóval most azt hajkurásszuk. Ha minden igaz, akkor Danuvia vagy Csepel motorok megszakítója lesz jó bele, de majd ez akkor derül ki biztosra, ha sikerül egyet szerezni.



És ez a megszakító, vagyis ami megmaradt belőle az évek során:


Ja és ne felejtsük el, hogy Zsolt volt olyan kedves és kimosta a benzintankot is.

Wednesday, November 14, 2012

Welcome!

Ismét sikerült egy új hobbit begyűjtenem: vettem három régi magyar csónakmotort, amit terveim szerint felújítunk Zsolt barátommal (igazából ő az ész, én csak kibicelek és tanulok tőle). Az egyik az egy Buday féle B-175-ös csónakmotor. Ez volt a legjobb állapotban, így ezzel kezdünk. A másik egy Sirály oldalmotor, a harmadaik pedig egy Csepel 125-ös motor. Remélem szép lassan mindegyiket fel tudjuk majd újítani és így megőrizzük az utókor számára a magyar mérnökök, szakik műveit.

Szóval ők lennének azok (kivéve a másodikat jobbról, mert az nem magyar motor):